KURBAN-BAJRAMSKA HUTBA

– Neka je hvaljen Gospodar nebesa i Zemlje, koji vlada svemirom i koji je iznad onoga kako Ga neki opisuju! (Kur'an, 43:82)

فَسُبْحَانَ الَّذِي بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ (36:83)

– Neka je hvaljen onaj koji ima vlast i moć nad svim što postoji i kojem će se na kraju sve vratiti! (Kur'an, 36:83)!

وَرَبُّكَ يَخْلُقُ مَا يَشَاء وَيَخْتَارُ مَا كَانَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ سُبْحَانَ اللَّهِ وَتَعَالَى عَمَّا يُشْرِكُونَ (28:68)

– I zapamti! Tvoj Gospodar stvara što hoće i kako hoće. Oni nemaju pravo izbora. Zato, neka je hvaljen Allah, koji je visoko iznad onih sa kojim Ga neki izjednačavaju! (Kur'an, 28:68).

أَمْ لَهُمْ إِلَهٌ غَيْرُ اللَّهِ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ (52:43)

– Zar oni drugog boga osim Allaha da imaju?! Neka je hvaljen Allah, On je iznad onih koji hoće da Njemu ravnog imaju! (Kur'an, 52:43).

سُبْحَانَ الَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنبِتُ الْأَرْضُ وَمِنْ أَنفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ (36:36)

– Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara parove: u onome što iz zemlje niče, u samim ljudima i u onome što oni ne znaju! (Kur'an, 36:36).

سُبْحَانَهُ أَن يَكُونَ لَهُ وَلَدٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَات وَمَا فِي الأَرْضِ وَكَفَى بِاللّهِ وَكِيلاً (4:171)

– Neka je hvaljen! Zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji, Allah vam je dovoljan kao zaštitnik! (Kur'an, 4:171). 

وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاء مَاء بِقَدَرٍ فَأَنشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَّيْتًا كَذَلِكَ تُخْرَجُونَ (43:11)

وَالَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا وَجَعَلَ لَكُم مِّنَ الْفُلْكِ وَالْأَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَ (43:12)

لِتَسْتَوُوا عَلَى ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْكُرُوا نِعْمَةَ رَبِّكُمْ إِذَا اسْتَوَيْتُمْ عَلَيْهِ وَتَقُولُوا سُبْحانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ (43:13)

وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ (43:14)

Allah je onaj koji s neba s mjerom daje vodu, kojom se mrtvo mjesto vraća u život – tako ćete i vi biti proživljeni! Onaj koji stvara sve stvari i koji vam omogućava da lađom putujete i da vas životinje nose, da vam njihova leđa služe, pa zato kad na njima budete jahali, sjetite se blagodati Gospodara svoga i recite: "Neka je hvaljen Onaj koji je dao da nam jahalice služe, jer mi sami ne bismo moglo to ostvariti"! I recite: "Mi ćemo se sigurno svom Gospodaru vratiti"! (Kur'an, 43:11-14).

Allah Uzvišeni, Stvoritelj i Gospodar nebesa i zemlje i svega što postoji, poslije  stroge naredbe klanjanja 5 dnevnih namaza, posta mjeseca Ramazana i davanja zekata, vjernicima je stavio u obavezu obavljanje 5. Islamske dužnosti, hadžža. Ko svoje vjerovanje u jednog Boga učvrsti klanjanjem 5 dnevnih namaza, oplemeni postom mjeseca Ramazana, očisti davanjem zekata i upotpuni obavljanjem hadždža sretan je, spašen i uspio je i na Dunjaluku i na Ahiretu.

Pred Allahom su svi ljudi isti i On Uzvišeni nikome nepravdu ne čini, a razlikuju se samo po bogobojaznosti.

Jučer su naša braća i sestre iz cijeloga svijeta, izvršavajući obavezu hadždža, odazivajući se pozivu Gospodara, pokorni, skrušeni i jedinstveni, svi zajedno stajali na Arefatu moleći Milostivog za milost i oprost grijeha.

Upravo tako, unatoč razlikama, muslimani iz cijelog svijeta su jučer zajedno boravili na Arefatu.

U vremenu napada na islam i muslimane, na ličnost Poslanika Muhammeda s.a.v.s. sa svih strana, ima li išta važnije od potrebe da svi muslimani kao jučer na Arefatu i danas na prvi dan Kurban bajrama budu kao jedna duša i jedno tijelo?!

Tako i mi ovdje i sada i ubuduće treba da se osjećamo. Ako nam je lični interes ispred interesa zajednice, ako smo zavidni i pohlepni, ako smo razjedinjeni i posvađani niko nam nije kriv za stanje u kojem se nalazimo-krivi smo mi.

Draga braćo, okrenite se oko sebe u bližem i širem komšiluku i pogledajte ima li gladnih i nezbrinutih oko vas i zapamtite da nema vjere onaj koji zna da mu je komšija gladan a on sit.

-Allah je jedan i voli jednotu, voli jedinstvo, a prezire razjedinjenost i zbog nje šalje mnoge nedaće, musibete, azabe i iskušenja.

-Jedinstvo je osnovna poruka  hadždža i mi smo dužni da je prihvatimo, a sunnet kurbana u ime Allaha propisan je da razvije osjećaj žrtvovanja u ime Allaha, solidarnost i međusobnu ljubav, poštovanje i slogu među ljudima.

Kurban bajram je prava prilika da kurbanom počastimo svoje komšije bez obzira na njihovu vjeru i naciju. To je oduvijek bio i ostao bajramski adet u naošj Bosni i Hercegovini, pa neka se taj adet i dalje čuva i njeguje.

U Bosni i Hercegovini, pak, nije nikad bio adet da se za Bajram priređuju pijanke i dovode nepoznate pjevačice u mjesta, gdje je Bajram prije svega vjerski i porodčni čin oslobođen od harama alkohola i neprimjernog odnosa prema bajramskim adetima i počastima.

            Ovo je ispravno shvatanje hadždža i pravo izvršavanje obaveze kurbana. Ko ovako shvati i razumije kurban bajram sigurno će popraviti svoj odnos prema Allahu, Njegovom Poslaniku, svojoj vjeri i našim lijepim adetima. A Allah Uzvišeni kaže: „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni svoje ponašanje“

            Draga braćo u islamu, klanjem kurbana zakoljimo šejtana u sebi i vratimo se Allahu.

Bože, budi s nama, a ne protiv nas! Bože, sretno okončaj kraj našeg života, uvećaj naše nade, u zdravlju spoji naše dane i noći, naš put i naša očekivanja upiši u Tvoju milost,  polij grijehe naše Tvojim oprostom, pouči nas da ispravljamo naše mahane, uvećaj nam pobožnost, obdari nas znanjem da  čitamo nove znakove iz Tvoje vjere, Bože, mi se u Tebe uzdamo i na Tebe oslanjamo! 

Bože, učvrsti nas na pravom putu, spasi nas od grijeha zbog kojeg ćemo se kajati na Sudnjem danu, olakšaj nam dunjalučke terete, opskrbi nas životom časnih i poštenih ljudi, oslobodi nas i udalji nas od zla zlih ljudi, Tvojom milošću udalji naše očeve, i naše majke, i našu braću, i naše sestre od vatre, o Savršeni  i Svepraštajući, o Plemeniti i Svezaštićujući, o Sveznajući i Svemoćni.

Hurmentom ovog mubarek dana molimo Te, Bože, da nam grijesi nestanu, da nam brige prestanu, da nas bolest ostavi, da nas strah napusti, da nas siromaštvo ne prati, da nas bijeda ne vidi, da nas ljenost ne uhvati, da nas krivi put ne prevari, da nas prijatelji ne zaborave, da nas neprijatelji ne progone, da nas izdajnici ne prodaju, da nam narod bude slobodan, da nam  domovina bude ponosna, da nam dom bude siguran, da nam društvo bude pošteno, da nam povratak kući bude uspješan, da borba za istinu i pravdu bude trajna, da nam zajedništvo u vjeri bude omiljeno, da nam život sa komšijama bude dragovoljan.

Hurmetom šehida molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da nam se više nikada i nigdje ne ponovi silovanje, progon i  genocid! Amin!    

O Allahu, o Allahu, o Allahu, o Svemilosni, Ti koji si početak za sve početke i kraj za sve krajeve, Ti koji si savršena moć, Ti koji si milostiv prema nemoćnim – miskinima, Ti koji si najmilostiviji od svih milostivh – Ti si Allah, jer drugog boga osim Tebe nema, slava neka je Tebi, mi smo nepravedni prema sebi, Bože, neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu i njegove ashabe, i neka je naša zadnja dova: – Hvala Allahu gospodaru svih svjetova!

 

Draga braćo u vjeri,

Neka nam današnji mubarek-dan vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje; neka među nama nestane straha, zlobe i zavisti; neka nam zajedništvo povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo!

Posjetite danas svoju rodbinu, obiđite mezarja svojih najmilijih, otvorite vrata komšiji i okrenite se oko sebe i pogledajte ko treba vašu bratsku ljubav i vašu ljudsku pomoć!

Draga braćo u vjeri, svima vama od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Molim Boga dellešanuhu da primi naše kurbane i našu žrtvu na putu izgradnje boljeg, pravednijeg i sigurnijeg svijeta za sve ljude dobre volje.

Bajram šerif mubarek olsun!

Emin ef. Bakal

Komentariši