Medžlis Islamske zajednice Čajniče

Dobrodošli na blog Medžlisa Islamske zajednice Čajniče

06.08.2012.

NOVI SPISAK ČLANOVA MIZ ČAJNIČE (Uskoro!!!)

Poštovani sugrađani, izvinjavamo se zbog nedostataka u spisku članova Medžlisa Islamske zajednice Čajniče. Sugerisano nam je da se neki od članova ne nalaze na spomenutom spisku. Nakon uvida u isti ustanovili smo da je sugestija tačna. Moguće je da je greška nastala prilikom "uploada" spiska, ali isto tako neka imena nedostaju zbog toga što smo u posljednje vrijeme imali dosta novih članova čija imena još nisu unesena. Zbog toga ćemo uskoro objaviti novi spisak članova MIZ Čajniče. Mahsuz selam.

06.08.2012.

POČETAK RAMAZANA 1433.h.g. U ČAJNIČU (VIDEO)

06.08.2012.

SVEČANO OTVORENJE MIR MUHAMEDOVE DŽAMIJE U ČAJNIČU

U Čajniču je 1. jula, 2012. godine,  svečano otvorena jedina obnovljena džamija u samom gradu. Najveći donator bila je iranska humanitarna organizacija BIRDS.

Džamije Čajniča oduvijek su predstavljale simbol grada i izvanredne srednjevjekovne graditeljske vještine. Najpoznatija su: džamija Sinan-bega Boljanića, Mir Muhamedova i Hadži-Velijudinova džamija. Tokom agresije na BiH sve su džamije porušene, a Bošnjaci muslimani iz grada protjerani ili poubijani. Dok cijeli kompleks  Sinan-begove džamije, sa turbetom i šardrvanom, čeka obnovu, Bošnjaci su se okupili u Čajniču kako bi prvog julskog dana prisustvovali otvorenju jedine obnovljene džamije u čaršiji Čajniča. Mir Muhamedova ili Djevojačka džamija sagrađena je  početkom  17. stoljeća. Neke predaje kažu da je ovu džamiju sagradila djevojka. Nakon što joj se momak nije vratio iz vojske, prodala je ruho i od njega sagradila džamiju pa su je zvali i Djevojačka džamija. 

“Dođite, jer imate kome doći u Čajniče!”

Program svečanog otvorenja počeo je u 12 sati, a završen je klanjanjem podne-namaza i učenjem dove. 

“Ovom prilikom želimo zahvaliti organizacijama, institucijama i pojedincima koji pomažu i podržavaju naš Medžlis u nastojanju da se obnovi porušeno. Mi se trudimo da obnovimo porušeno, ali ne možemo sami. Samo ako udružimo snage možemo uspjeti. Pozivam vas da nastavite podržavati ovaj hajirli posao, zajedno s nama. Dođite što češće u Čajniče, jer imate kome doći”, rekao je glavni imam MIZ Čajniče Emin-ef. Bakal u svom uvodnom obraćanju.

Predsjednik medžlisa Čajniče Šaćir Raščić izrazio je zadovoljstvo što je džamija napokon otvorena naglasivši da je ovo “historijski dan za Čajniče i čajničane”. Kao najvećeg pojedinačnog donatora izdvojio je Ediba Pašića i njegovu porodicu. Glavni donator bila je organizacija I.H.O. BIRDS. Ovom prilikom direktor ove iranske organizacije Mohamed Džarjani  obratio se  prisutnima sjećajući se inicijative za obnovu džamije. 

Hamed-ef. Efendić, muftija goraždanski, pozvao je  stanovnike Čajniča da se vrate u rodni kraj, da  ne zaborave svoj zavičaj i da pomognu mjesto u kojem su se rodili. Muftija zajedno sa imamima, u saradnji sa lokalnim kantonalnim i općinskim institucijama, nastoji ohrabriti povratnike i vratiti želju ljudi za povratkom uz obavezan poziv na suživot i toleranciju. Oni su prva linija u odbrani muslimanske časti i života u ovim krajevima kao i prvi izvor snage povratnika.  

Izaslanik reisu-l-uleme bio je tuzlanski muftija Husein-ef. Kavazović koji je u svom obraćanju istakao kako se otvaranje ove džamije upriličilo između dvije važne noći kod muslimana – Miradža i Berata.  “Ova džamija je naša zaštita duhovna, kao i sve druge džamije. Kao i ona iz koje je Poslanik s.a.v.s. krenuo na svoje putovanje – Miradž. Ova džamija će biti zalog za našu budućnost.”

Muftija Kavazović je naglasio važnost promjene nabolje svih vjernika, bez obzira na vjeru: “Moramo se pitati: ‘da li se možemo mijenjati, i mi i naše komšije pravoslavci’. Naši pradjedovi su znali živjeti na ovim prostorima. Nije im smetala džamija niti crkva… Živjeli su ljudski, ‘beni-ademovski… Mi moramo suzbijati zlo, bez obzira da li dolazilo iz naših redova ili drugih.’ 

Pozivajući Čajničane da ne zaborave svoja mjesta i da ih izgrađuju muftija je rekao: “Naši korjeni će biti jaki, koliko nas bude ovdje!”

Na kraju programa dovu je pročio glavni imam Goražda Rasim-ef. Džafić, dok su učešće u programu uzeli imami Foče i Goražda te turski učač hfz. Salih Dogan. Čast da simbolično otvori džamiju dobio je njen prvi poslijeratni imam, pred rat najmlađi polaznik mekteba ove džamije, sada glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Emin ef. Bakal.

Susreti bošnjačke dijaspore u Čajniču?

U samom gradu Čajniču nema povratnika Bošnjaka. Povratnici, uglavnom, žive u  selima, a mnogi Čajničani nastavili su svoj život u gradovima Federacije ili drugim zemljama. Nekadašnje firme u Čajniču, poput Stakorine ili fabrike tekstila Trikotaža, koje su zapošljavale oko 4000 radnika, davno su zatvorene, stoga i Srbi žive veoma skromno. 

Abdulah Polovina, koji  živi i radi u SAD-u, došao je na otvorenje džamije u svoj zavičaj.  Smatra da bi  Bošnjaci u Čajniču trebali organizovati vjersko-kulturne manifestacije kako bi vratili ‘duh’ čaršiji. “Ova svečanost treba biti nastavljena na različite načine -  ustanoviti jednu tradiciju, kontinuitet.  Potrebno je okupljati ljude u Čajniču kroz određene svečanosti, mevlude, manifestacije, kulturne večere, promocije knjiga... Ili organizovati susrete bošnjačke dijaspore u Čajniču… susrete Čajničana koji dođu preko ljeta u Bosnu.  Bilo bi dobro organizovati i džumu u gradu za mnoge koji dođu tokom ljeta.”

Mirzet Srna je porijeklom iz Čajniča. Živi u Sarajevu, a svoje mjesto redovno posjećuje. “Uvijek iskoristim priliku posjetiti svoje mjesto. Ne dolazim zbog materijalnih razloga, već jednostavno iz ljubavi prema ovom kraju. Otac mi je poginuo u ratu, a njegovo selo i mjesto, kojeg se sjećam kao mali, do temelja je porušeno. Teško se mogu prepoznati ostaci bilo koje od 40 prijeratnih kuća. Niko se nije vratio”, kaže Srna koji je došao uveličati svečanost otvorenja obnovljene džamije u Čajniču. 

 

Medžlis Islamske zajednice Čajniče
<< 08/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

POMOZITE RAD MEDŽLISA

VIDEO
RAMAZANSKI RAZGOVORI (FTV) EMIN EF. BAKALPOSTAVLJEN TEMELJAC ZA MALDOVAN ALI-PAŠINU DŽAMIJUPRVA POSLIJERATNA DŽUMA (REPORTAŽA)1PRVA POSLIJERATNA DŽUMA (REPORTAŽA) 2PRVA POSLIJERATNA DŽUMA (REPORTAŽA) 3PRVA POSLIJERATNA DŽUMA U ČAJNIČUOBNOVIMO NAŠE DŽAMIJE!MEVLUD U BATOVUPRIČE IZ STARIH GRADOVA: ČAJNIČEČAJNIČE NEKADHIMNA BOSNE I HERCEGOVINEHIMNA I.R. IRANNASTAVAK SUĐENJA ČAJNIČKIM ZLOČINCIMA


NAŠI PROJEKTI
1. OBNOVA MIR MUHAMMEDOVE DŽAMIJE (GORNJA DŽAMIJA)
2. OBNOVA ZGRADE MEDŽLISA I IMAMSKOG STANA
3. OBNOVA MESDŽIDA NA BORAJNU
4. OBNOVA DŽAMIJE U HUNKOVIĆIMA
5. OBNOVA DŽAMIJE U MEĐURJEČJU
6. OBNOVA DŽAMIJE U KAPOVOM HANU
7. PRIKUPLJANJE ČLANARINE, ZEKATA I DOBROVOLJNIH PRILOGA
8. MEKTEBSKA NASTAVA I NASTAVA ISLAMSKE VJERONAUKE
9. ZAŠTITA VAKUFSKE IMOVINE

KONTAKT
Glavni imam:
Emin ef. Bakal
e-mail: emin_bakal@yahoo.com
tel: 0038766227953

Predsjednik Medžlisa:
Šaćir Raščić
tel: 0038761202775KUR'AN
Muhammmed El-Leysi / sura mu'minun

Muhammed El-Leysi / sura yusuf I dio

Muhammed El-Leysi / sura yusuf II dio

Muhammed El-Leysi / sura yusuf III dio


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
89068

Powered by Blogger.ba